Avto leta: ob jubileju drugič Peugeot

Druga generacija 3008 je najbolj prepričala strokovno komisijo in francoskemu levu ob 25. obletnici izbora Slovenski avto leta zagotovila laskavi naslov. V uredništvu Evo magazina in Večera smo največ točk namenili Alfini Giulii.

Ni bil le najboljši izhodiščni položaj po glasovanju bralcev, poslušalcev in gledalcev tisti, ki je Peugeotu 3008 zagotovil naslov Slovenski avto leta 2017. Tudi prvo mesto v večini (štirih od sedmih) sodelujočih uredništev je drugi generaciji posrečenega križanca priskrbelo laskavi, že 25. naslov v samostojni državi. To je po letu 2002, ko je zmagal 307, drugi Peugeot s tem naslovom, v finalu pa je z 39 točkami precej prepričljivo ugnal Alfo Romeo Giulio (naslednica Alfe 159 je zbrala 31 točk), drugo generacijo Volkswagna Tiguana (26 točk), Renaulta Megana (19 točk) in Kio Sportage (12 točk).

Zanimivo, a trije križanci, čeprav tako rekoč iz istega segmenta, niso pristali skupaj, temveč na začetku, na sredini in na repu lestvice, 3008 pa je zmagal, čeprav v ponudbi nima niti štirikolesnega pogona. Bo pa ta na voljo s prihodom priključnega hibrida leta 2019.

Oblika, funkcionalnost, udobje, tehnološka naprednost, varčnost, varnost in tudi primernost za slovenski trg so kriteriji, po katerih ocenjujemo finaliste v uredništvih, tudi v uredništvu Večera in Evo magazina, ki v izboru sodeluje ob uredništvih Avtomagazina, Dela in Slovenskih novic, Dnevnika in Nedeljskega, Motorevije AMZS, portala Siol.net in Vala 202 ter oddaje Avtomobilnost nacionalne medijske hiše.

V uredništvu Evo magazina in Večera dileme skorajda ni bilo; na koncu sicer odločajo točke vseh naštetih kriterijev in te so dale zmagovalca, ki bi ga ljubitelji doživete vožnje verjetno izbrali tudi zgolj po občutku. Giulia, naslednica že zdavnaj opuščenega modela 159, ne prinaša le odličnih voznih lastnosti v izjemno prepričljivi ‘embalaži’, pospremljeni s kakovostnimi materiali, pač pa tudi dokaz, da Alfe Romeo nikakor ne gre odpisati in da je to lahko lastovka, ki prinaša preporod znamke. Dobro celotno oceno je nekoliko navzdol potegnila le manjša primernost za slovenski trg. A tudi to ni bilo dovolj, da Giulia ne bi obstala na prvem mestu.

Drugo mesto si je v našem uredništvu zagotovil Megane, kjer je najbolj do izraza prišla prav primernost za slovenski trg, pa tudi sicer zelo solidne ocene v drugih kategorijah ter nekaj tehničnih posebnosti so tega francoza spodnjega srednjega razreda postavile precej visoko. Tiguan je prepričljiv v vseh pogledih, a v ničemer ne izstopa toliko, da bi ga to uspelo dvigniti višje od tretjega mesta. Kljub odličnemu dizajnu, izjemnemu počutju v kabini pa večina drugih lastnosti Peugeotu nekako ni uspela zagotoviti več kot četrto mesto, vendar v uredništvu hvalimo, kako uspešno je Peugeot nadgradil svoj i-cockpit, s katerim je imela v modelih 208, 2008 in 308 večina voznikov kar nekaj težav zaradi preglednosti merilnika ob (pre)majhnem volanskem obroču. Celota deluje v 3008-ici bistveno bolje in je, sploh v kombinaciji z digitalno instrumentno ploščo ter obdelavo notranjosti, dokaz napredka.

Sportage, četudi bolj evropeiziran kot kadarkoli prej, pa v zahtevni druščini ni zmogel preboja višje od petega mesta, a je že uvrstitev v finale dokaz, da med več kot 20-erico kandidatov ni ostal neopažen.

In medtem ko se bo novi 3008 – ki je decembra lani že našel dvakrat toliko kupcev kot decembra 2015 – vse leto kitil z lovoriko, ki bo gotovo privabila še kakšnega kupca več, na slovenske ceste že prihajajo novi modeli avtomobilov, ki se bodo potegovali za naslov leta 2018. Vse te novosti skrbno spremljamo tudi v uredništvu Evo magazina in Večera, tudi preizkusili jih bomo temeljito, da boste bralci ob koncu leta znova lahko izbrali finaliste.

[su_box title=”KAKO SEM GLASOVAL?” box_color=”#000000″ radius=”0″]Tesna, sila tesna je bila že razlika v uredništvu, vsaj med prvimi tremi. Osebno pa sta me tokrat presenetila in pritegnila Giulia in Peugeot 3008. Zaradi svežega pristopa, oblikovalske (pre)drznosti, sveže in sodobne tehnologije – v širšem pomenu besede. Ampak med favoritoma je vsaj mene za kanček bolj potegnila Alfina prvinska želja po uspehu in dosledno vračanje k izročilu, ki govori o športnosti in voznem užitku. Ki so ju nadgradili tudi s prepričljivo vozno tehniko. Subjektivno? Ravno toliko, kolikor je smiselno, da je Avto leta (še vedno) glasovanje tistih, ki imajo o nemerljivih elementih ocenjevanja pač svoje mnenje.[/su_box]