GLASUJ ZA SLOVENSKI AVTO LETA 2021
Suzuki Ignis

Po devetih letih znova Ignis

Tokrat malček v športno-terenski podobi preseneča s prostornostjo in kompaktnostjo

Suzuki je s prvo generacijo Ignisa vztrajal kar osem let, do leta 2008. In po skoraj desetletju se znova vrača kot majhen kompaktni – križanec. Čas, ko prodaja športnih terencev nasploh vztrajno raste, je seveda primeren tudi za najmanjše tovrstne predstavnike, kjer gneče zaenkrat še ni.

Ignis v novi podobi je dobil nekaj oblikovnih elementov Suzukijevih uspešnih modelov iz preteklosti in sedanjosti. Zaradi teh posebnosti bo morda nekaterim še toliko bolj všeč, drugim manj, a zagotovo se ne bo izgubil v sivem povprečju. In le Fiatova Panda je v tem velikostnem razredu opremljena tudi s štirikolesnim pogonom, kar zagotovo velja izpostaviti. Ignis meri v dolžino 3,7 metra, kar je skoraj devet centimetrov več kot predhodnik, je tudi centimeter višji in sedem širši.

Četudi skromnih zunanjih mer, pa v notranjosti premore presenetljivo veliko prostora, tudi na zadnji klopi. Pravzaprav je to mogoče pomikati vzdolžno do 16 centimetrov, po potrebi zložiti naslone zadnje klopi v razmerju 50 : 50 in pridobiti skupno do 514 litrov prostora v prtljažniku. Je pa volanki obroč nastavljivi zgolj po višini.

Prilagodljivost kaže tudi s pogonom, saj je ob spredaj gnani na voljo tudi različica s štirikolesnim pogonom, ki samodejno prilagaja navor med prednjo in zadnjo osjo. Pri Ignisu diferenciala ni mogoče zapreti, ali pa s skrožnim stikalom izbirati vozne programe, kot je to znano pri Vitari in SX4 S-Cross.

V ponudbi je le 1,2-litrski Dualjet bencinski štirivaljnik s 66 kW (102 KM), ki se je po nekaj deset kilometrih na predstavitvi izkazal za dobrega sopotnika. Me je pa navdušilo podvozje, ki odlično blaži neravnine slabšega asfalta in se v nekaj hitro zapeljanih zavojih izkaže za izjemno predvidljivo.

Zelo spodobno opremljen Ignis zadnje generacije velja 9.350 evrov, tisti s štirikolesnim pogonom in drugim paketom opreme pa 11.850 evrov.

Suzuki Ignis Suzuki Ignis Suzuki Ignis

Preberite tudi
Zanimivost – prihaja M3 Touring!