GLASUJ ZA SLOVENSKI AVTO LETA 2022

Alfa Romeo se vrača v F1!

Že drugo leto se bo v Formulo ena vrnila znamka Alfa Romeo kot pokrovitelj in tehnični partner ekipe Sauber

Po 30. letih odsotnosti se v F1 vrača še eno tradicionalno ime. Alfa Romeo bo od drugega leta naprej tehnični partner in glavni sponzor švicarskega Sauberja, s katerim so že sklenili večletno pogodbo, o kateri prav dosti še ni znanega. V drugi sezoni bo torej ekipa nastopila pod imenom Alfa Romeo Sauber F1 team.

Ekipa Alfa Romea, ki je bila sicer v najhitrejšem cirkusu dejavna in uspešna tudi v predvojnem času na Velikih nagradah (GP), je med leti 1950 in 1985 v F1 nastopala kot tovarniška ekipa ter zbrala 112 nastopov, deset zmag in še nekaj podestov (ter seveda dva vozniška nasova leta 1950 in 1951). Kot dobavitelj motorjev pa je bila italijanska znamka še boj dejavna (do 1988), saj so zbrali 225 nastopov – zadnji uspeh, zadnjo zmago je z Brabhamom in motorjem Alfa Romeo dosegel leta 1978 prav Niki Lauda v Monzi.

Carglass

V vedno finančno podhranjeni ekipi iz Hinwila so seveda veseli, ne le zaradi denarja, pač pa tudi zaradi možnosti tehnične pomoči koncerna FCA, kamor spada Alfa. Tako bo Sauber verjetno prevzel vlogo Ferrarijeve juniorske ekipe, saj se kot voznika omenjata Ferraijeva juniorja Charles Leclerc in Antonio Giovinazzi. Seveda pa naj bi tehnično znanje iz F1 pridobivali tudi inženirji pri Alfi, o čemer je govoril tudi predsednik uprave koncerna Sergio Marchionne, ki je bil gonilna sila novega umeščanja tradicionalne znamke v vrh avtomobilskega športa.