‘Costkiller’ Ghosn pod pritiskom

Carlos Ghosn, šef Renaulta, Nissana in Mitsubishija, ki je znamke uspešno saniral, je v nemilosti japonskih oblasti zaradi domnevnih davčnih utaj

Ena najvplivnejših oseb v avtomobilski branži, brazilsko-libanonski poslovnež Carlos Ghosn, ki vodi zvezo treh avtomobilskih znamk (Renault, Nissan in Mitsubishi), je očitno v nemilosti japonskih oblasti. Očitajo mu davčno utajo, saj naj ne bi prijavil resnične višine svojega dohodka (za kar je zagrožena celo kazen do 10 let), gre pa menda tudi za nekaj drugih finančnih nepravilnosti v Nissanu, ki so se dogajale več let. Zato je moral Ghosn skupaj s še enim članom uprave v preiskovalni zapor.

In medtem, ko so pripor pri Mitusbishiju in Nissanu pograbili z obema rokama in zahtevajo novo vodstvo, še najbolje direktorja vsake znamke posebaj, pa so se pri Renaultu (ta je lastnik 43,3 odstotka Nissan, ta pa 34 odstotka Mitsubishija in 15 Renaulta) že postavili v bran Ghosnu. Francoski preiskovalci naj namreč ne bi našli nepravilnosti v Franciji. Kljub temu pa francoska država, ki je lastnik 15 odstotkov Renaulta, zahteva njegovo odstavitev z argumentom, da ta ne more več voditi takšnega podjetja.

Ghosn (64) je pred odkritjem nepravilnosti menda načrtoval popolno združitev vseh treh znamk v koncern, čemur pa so domnevno nasprotovali japonski partnerji, predvsem pri Nissanu (partner od 1999). Ta afera bi lahko zatresla povezavo, obenem pa vplivala tudi na druge stvari – Ghosn je na primer veljal tudi za odločnega zagovornika udejstvovanja v F1. Podatke je finančnim oblastem sicer javil žvižgač iz podjetja.