GLASUJ ZA SLOVENSKI AVTO LETA 2021

“Dvolitrska Supra je bolje vodljiva”

Toyota širi motorno ponudbo pri GR Supri. Druga različica ima sicer le dvolitrski motor s štirimi valji, a se je znebila kar stotih kilogramov

Pri Toyoti so tudi uradno predstavili drugo od treh napovedanih različic nove Supre. Najmočnejši trilitrski se pridružuje prva dvolitrska različica. Tudi tokratgre za BMW-jev motor, ki ga najdemo v Z4 in drugih bavarskih modelih. Dvolitrski prisilno polnjeni štirivaljnik zmore 190 kW/258 KM moči in 400 Nm največjega navora. Takšna Supra do 100 km/h potrebuje še vedno spodobnih 5,2 sekund, medtem ko je najvišja hitrost omejena na 250 km/h. Tudi v tem primeru se moč preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika proizvajalca ZF prenaša na zadnji kolesni par.

Z manjšim motorjem je v primerjavi s šestvaljno različico lažja kar do – v takšnem avtomobilu občutnih – stotih kilogramov (odvisno od opreme), razporeditev teže pa je popolna (50:50). Pri Toyoti tako priznavajo, da ima takšna GR Supra koristi v obliki boljših vztrajnostnih karakteristik in uravnoteženosti, kar pomeni večjo odzivnost in natančnost v vodljivosti. Omenjajo, da tudi dvolitrska različica dosega enako “zlato razmerje” med širino koloteka in medosno razdaljo (1,55).

Osnovni model dobi 18-palčna lita platišča, sedeže iz alkantare v črni barvi, 8,8-palčni zaslon (brez navigacijskega sistema) in audio sistem s štirimi zvočniki. Na področju varnosti pa opozarjanje na trk s funkcijo zaviranja ter prepoznavanje pešcev in kolesarjev na primer. Tudi pri takšni Supri sta na voljo paketa Sport in Premium. Za razširitev dinamičnih sposobnosti bo najbolje izbrati prvega – prinaša elektronsko zaporo diferenciala, prilagodljivo vzmetenje ter športne zavore. Paket Premium pa na drugi strani udobje v obliki audio sistema z 12 zvočniki (JBL), head-up display, usnjene sedeže in podobno. Kot se spodobi, bo ob začetku prodaje na voljo posebna omejena serija Fuji Speedway, ki se spogleduje z barvno shemo dirkaškega oddelka Toyota Gazoo Racing – s posebno belo barvo in črnimi 19-palčnimi platišči ter rdečimi ohišji vzvratnih ogledal.

Preberite tudi
Osvežen trojček i30 v Sloveniji