Volkswagnova družina R se vztrajno širi

Tudi Tiguanu so ob prenovi dodali nova pogonska sklopa, ki bosta izrazito popestrila ponudbo znotraj modela

Po prenovljenem Arteonu, ki je ob novi karoserijski različici (“shooting brake”) dobil tudi dolgo pričakovano različico R, je tokrat s prenovo na vrsto prišel Volkswagnov najbolj prodajan model v lanskem letu in drugi največji SUV na evropskem trgu – Tiguan. Oblikovne spremembe so smiselne in predvsem previdne – Volkswagnovske, če želite. Precej več sprememb pa se je zgodilo na področju pogonskih sklopov.

Tiguanova pogonska ponudba bo odslej tako bolj športna, kot bolj zelena. V Evropi bo namreč prvič na voljo priključno hibridna različica eHybrid s 180 kW (245 KM) sistemske moči, dizelski motorji pa opremljeni z dvostopenjskim sistemom za dovajanje dodatka za čistejši izpuh (AdBlue). Bolj nas seveda zanima nova, športna različica – Tiguan R. Gre za enako pogonsko enoto kot v Arteonu R – dvolitrski prisilno polnjeni bencinski štirivaljnik sicer zmore 232 kW (320 KM). Moč preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika serijsko prenaša s pogonom na vsa štiri kolesa (4MOTION), ki je obogaten s Volkswagnovo R-Performance različico vektoriranja navora. Moč se namreč porazdeljuje tako med obema osema, kot med obema kolesoma na zadnji osi. Podatki so v tem trenutku še bolj skopi, podrobnosti o pospeških in najvišji hitrosti pa bodo verjetno znani v prihodnjih dneh.

Omeniti velja tudi novi asistenčni sistem Travel Assist, ki s krmiljenjem, pospeševanjem in zaviranjem pomaga vse do hitrosti 210 km/h. V notranjosti so posodobili infozabavni sistem, izboljšali povezljivost in posodobili stikala na armaturni plošči, nova različica R pa seveda dobi tudi nabor športnih dodatkov z oznako R.

Po T-Rocu, Touaregu in Arteonu je Tiguan torej že četrti model, ki se je v kratkem s svojo različico R pridružil dolgo osamljenemu Golfu. R pri Volkswagnu pomeni nič manj kot daleč najmočnejši model v ponudbi, kmalu pa lahko pričakujemo tudi že povsem novi Golf R.

EVO 093
Digitalna izdaja
Nakup preko spleta