Audi je predstavil novi S3

Najmočnejši v družini A3 do prihoda RS3 tokrat z manj spremembami pod pokrovom motorja, a s preverjenim kompromisom

Pri Audiju so predstavili prvo športnejšo različico novega A3, ki bo do prihoda petvaljnega RS3 tudi najmočnejša izbira v njegovi ponudbi – S3. Tudi S3 bo na voljo v petvratni kombilimuzinski ter limuzinski karoserijski različici, medtem ko je trivratna kombilimuzinska tokrat izpadla iz ponudbe.

Pogonski sklop v novem S3 sestavlja preverjena kombinacija prisilno polnjenega dvolitrskega bencinskega štirivaljnika, sedemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika S tronic (ročnega menjalnika tokrat ne bo na voljo) in štirikolesnega pogona s Haldex sklopko. Motor z oznako 2.0 TFSI proizvede 228 kW (310 KM) moči in 400 Nm največjega navora. V obeh karoserijskih različicah pa za pospešek do 100 km/h potrebuje 4,8 sekunde. To pomeni, da zmogljivosti v primerjavi s predhodnikom ostajajo pravzaprav enake. To je nekako razumljivo, saj smo bili v zadnjih dveh generacijah športnih kombilimuzin priča velikemu skoku v moči in zmogljivostih. Audi bo več napredka v tem smislu verjetno prepustil močnejšemu RS3, medtem ko je S3 vedno ciljal na kompromis. V zmogljivostih je namreč zanimivo usklajen s svojima naravnima rivaloma – BMW-jevim M135i ter Mercedes-AMG-jem A35. S prvim sta povsem poravnana, drugi pa je do 100 km/h hitrejši le desetinko.

Serijsko vzmetenje ima na zadnji osi štiritočkovno vpetje, karoserija pa v primerjavi z A3 sedi 15 mm nižje. Nadalje je na voljo športno S vzmetenje z opcijskim prilagodljivim blaženjem, pri čemer pri Audiju pravijo, da so v primerjavi s predhodnikom razširili območje prilagodljivosti. Karoserijske dodatke si S3 sicer v veliki meri deli z S-Line modeli. V primerjavi s slednjimi ga izdajo štirje zaključki izpušne cevi in večje zavore, v notranjsti pa so to rdeče podrobnosti in prirezan volanski obroč. Serijska platišča so 18-palčna, 19-palčna pa opcijska.

Novi A3 smo sicer prvič preizkusili pred nekaj tedni.

Preberite tudi
Zanimivost – prihaja M3 Touring!