GLASUJ ZA SLOVENSKI AVTO LETA 2022

Ponosnih 15 let

Dacia Sandero Stepway 1,5 dCi Proud

V 15-ih letih je Dacia postala zelo viden igralec na našem trgu. Obletnico so obeležili z omejeno serijo modela Sandero Stepway – Proud

Pri znamki Dacia so nedvomno ponosni na postkomunistično zgodovino tovarne, ko je vajeti prevzel francoski Renault. V tem času so se postavili na svetovni avtomobilski zemljevid in tudi pri nas postali zelo viden igralec na trgu. Po 15-ih letih so uspešno zgodbo obeležili z omejeno serijo Sandera Stepway Proud.

Pravzaprav gre za paket opreme Proud, ki z zunanjimi nalepkami popestri in pomladi petvratno karoserijsko obliko. To bodo opazili tudi potniki iz letala, saj je s sodobnim vzorcem polepljena tudi streha z nevpadljivo številko 15, ki opozarja na uspešno časovno obdobje.

V notranjosti razveseljuje s sedežnimi prevlekami z dodatki modre, volanski obroč je v paketu opreme Proud serijsko nastavljiv po višini in oblečen v usnje, ne manjka niti zaslon na osrednji konzoli. Pod njim so stikala samodejne klimatske naprave. Različica Stepway pomeni tudi več oddaljenost od tal, višji položaj za volanom in posledično tudi boljšo preglednost izza volana.

Carglass

Seveda motijo trdijo plastični materiali, vendar je potrebno vedeti, da je Sandero v osnovi eden najcenejših avtomobilov na trgu, v tej velikosti pa v osnovni različici zagotovo najcenejši. Kljub omenjeni trdi plastiki med vožnjo ni slišati neprijetnih »čričkov«, končna izdelava se zdi korektna.

Del tega modela je tudi močnejša različica 1,5-litrskega turbodizla, morda pa bi lahko bil del opreme tudi šeststopenjski ročni menjalnik. Za prenos namreč skrbi petstopenjski ročni menjalnik z dolgimi hodi prestavne ročice in kratko prvo prestavo, ki tako omogoča tudi lažje vzpenjanje po klančinah. Med vožnjo po avtocesti nikakor ne morem spregledati tudi slabšega zvočnega tesnenja, vendar naj znova opomnim, da je Sandero najcenejši v svojem razredu. Seveda tudi kakšne posebne vozne dinamike ni pričakovati, podvozje je mehko nastavljeno in dobro blaži tudi izrazitejše nepravilnosti asfalta. Zato pa razveseljuje z robustnostjo in vzdržljivostjo. Tega Sandera bomo nedvomno še leta videvali na naših cestah.

Sebastijan Zorenč

Dacia Sandero Stepway 1,5 dCi Proud
TEHNIČNI PODATKI
Motor vrstni štirivaljnik, 1.461 ccm, turbodizel CO2 105 g/km Moč 66 kW (90 KM) pri 3.750 vrt./min Navor 220 Nm pri 1.750 vrt./min Zmogljivosti 12,1 s (0-100 km/h), 173 km/h Teža 1.083 kg (61 kW na tono) Cena 14.100 EUR
+
ugodna cena
robustnost
-
trda plastika v notranjosti
3
EVO OCENA
EVO 093
Digitalna izdaja
Nakup preko spleta