Z novo “petko” in elektriko v ospredje

Pri Renaultu so razkrili ambiciozne načrte za prihodnost. Alpine odslej le na elektriko, vrača se Renault 5!

Pri Renaultu bo torej prišlo do večjih premikov. Naznanili so, da bo Alpine proizvajal le električne športne avtomobile, pri razvoju naslednika modela A110 pa bodo sodelovali z Lotusom. Torej še enim specialistom za lahka športna vozila. Hkrati pa bo Renault ves svoj športni pedigre očitno prenesel na znamko Alpine, na kar so že namignili s preimenovanjem svoje ekipe v prvenstvu formule 1. Tako se bomo žal poslovili tudi od Clia in Megana R.S., kot smo ju poznali v zadnjih dveh desetletjih, ko sta kraljevala v svojih razredih športnih kombilimuzin. Zamenjala ju bosta električna modela na hišni platformi, ki ju bodo razvili pri Alpineu.

Alpine bo poskrbel tudi za športno različico novega Renault 5. Ja, pri Renaultu imajo v načrtu obujanje legendarne petke, ki se v prihodnjih letih vrača kot zanimiv električni kompaktnež ob bok podobnim modelom z retro pridihom, kot sta Honda E in Mini Electric. In ja, nova petka se močno zgleduje po v naših krajih poplarnem avtomobilu, ki ga imate v spominu. Pokazali so namreč tudi že študijo.

Renault bo hkrati spremenil svoj poslovni model, saj se bodo odslej osredotočali na vrednost, ne le na masovno proizvodnjo, s tem pa bodo pokopali ambicijo Carlosa Ghosna, da bi Reanult skupaj z Nissanom in Mitsubishijem postal tretji največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Namesto tega se bodo do leta 2023 posvetili dodani vrednosti in dobičkonosnosti, kar bi lahko pomenilo tudi podražitve ali pa vsaj določene modele, ki se spogledujejo s premijskimi razredi (novi Renault 5) in jih načrtujejo do leta 2025. Od leta 2025 naprej pa želijo postati eden izmed stebrov razvoja tehnologije, energije in nove mobilnosti.

EVO 089
Digitalna izdaja
Nakup preko spleta