Jaguar že od leta 2025 le na elektriko

Modeli, kot je F-Type V8, bodo kmalu preteklost. Novo Jaguarjevo vodstvo na čelu s Thierryjem Bollorejem je napovedalo velike spremembe – tako organizacijske, kot modelne

Pri Jaguar Land Roverju so razkrili precej dramatične načrte za tekoče desetletje. Že do leta 2025 naj bi ob konsolidaciji proizvodnih in poslovnih procesov vključevali tudi preobrazbo ponudbe Jaguarja, ki naj bi od takrat ponujal le še avtomobile na električni pogon. To bodo dosegli z razvojem dveh novih platform. Ena (z imenom EMA – electric modular architecture) bo namenjena le električnemu pogonu, druga (MLA – modular longitudinal architecture) pa elektrificiranim pogonskim sklopom z vzdolžno nameščenimi motorji na notranje izgorevanje in bo torej namenjena tudi Land Roverju. Hkrati so napovedali tudi večji vložek v razvoj tehnologije vodika in gorivnih celic.

Pri Jaguarju so sicer precej časa napovedovali novi električni XJ, danes pa sporočili, da tudi povsem električen XJ ni več v skladu z novo vizijo in da so projekt vsaj zaenkrat umaknili na stran. Nova platforma hkrati pomeni, da tudi Jaguarjev prvi in še vedno edini električni model – I-Pace – ne bo imel neposrednega naslednika. Kako bodo nadomestili ostale modele, zaenkrat ne vemo.

Medtem je prihodnost pri Land Roverju manj dramatična. V ponudbo modelov Range Rover, Discovery in Defender bodo dodali šest električnih različic. Nova Range Rover in Range Rover Sport prihajata v naslednjem letu in pol, prvi povsem električni model pa naj bi na ceste zapeljal leta 2024, v letu 2030 pa naj bi bilo 60 odstotkov novih prodanih Land Roverjev električnih.

EVO 089
Digitalna izdaja
Nakup preko spleta