GLASUJ ZA SLOVENSKI AVTO LETA 2022

Tudi Lamborghini na električno pot

Do leta 2025 bo v vsakem Lamborghinijevem avtomobilu hibridni pogonski sklop

Svoje električne načrte sedaj počasi polagajo tudi tisti, pri katerih je največ vonjav po bencinu. Pri Lamborghiniju so razkrili, da želijo do leta 2025 v vsak prodan avtomobil namestiti hibridni pogonski sklop. Na hibridno prihodnost so namignili že s superekskluzivnim Siánom, ki ima hibridni sistem s superkondenzatorjem. Prvi serijski hibridni lambo prihaja 2023 in bo verjetno naslednik Huracana, njihov prvi povsem električno gnani superšportnik pa naj bi na ceste zapeljal v drugi polovici desetletja. Z njim bodo predstavili četrti model v ponudbi, zagotovo pa se bo primerjal s prvim električnim Ferrarijem, ki prihaja leta 2025. Tako oba italijanska proizvajalca vstopata v novo dobo rivalstva. Med prenovo bo hibridni pogonski sklop dobil tudi Urus, kjer bo najverjetneje šlo za izvedbo pogona, ki ga najdemo v Porschejevi Panameri Turbo S E-hybrid.

Še pred tem pa bodo notranje zgorevanje proslavili, kot se spodobi – z dvema novima modeloma, ki ju bo poganjal V12 motor. Življenjsko dobo slednjega, ki je del najbolj ogrožene vrste, bodo torej kljub temu še nekoliko podaljšali.

Carglass

Investicija bo v prihodnjih štirih letih sicer zahtevala milijardo in pol evrov, cilj pa je med drugim prepoloviti izpuste avtomobilov za 50 odstotkov. To pa posredno pomeni tudi, da pri Volkswagnu očitno Lamborghinija v nasprotju s špekulacijami v zadnjem času še ne nameravajo prodati.

O prvem Lamborghinijevem hibridu, ekskluzivnem Siánu, si lahko preberete v aktualni izdaji evo magazina.