Bi odšteli 1.700 evrov več?

Ford Fiesta EcoBoost 1.0 mHEV

Blagi hibridi niso na trgu nič novega, Fiesta zadnje generacije z litrskim motorjem je tako še varčnejša in okolju prijaznejša

fotografije Matej Meglič

Fiesta je nedvomno eden najboljših primestnih avtomobilov, ki jih lahko najdemo na trgu. Morda so med najboljšimi primerki razlike res majhne, kar pomeni konkurenčnost tudi v pri nas zelo popularnem avtomobilskem razredu. 

Večkrat nagrajen Fordov litrski trivaljnik ohranja svežino tudi s pomočjo hibridne tehnologije. V tem testnem avtomobilu je govora o mehkem hibridu, kar pomeni, da potniški prostor in prtljažnik zaradi baterije nista prav nič prostorsko prikrajšana. V 48-voltnem sistemu električna energija kroži iz baterije in vanjo preko zaganjalnika, ki hkrati opravlja tudi funkcijo generatorja. Polni se izključno z regeneracijo in skrbi tudi za nekaj dodatne pomoči motorju z notranjim zgorevanjem. Pač v prid manjši porabi goriva in posledično manjši količini škodljivih emisijskih plinov.

K nižanju porabe sistem pripomore s tako imenovanim načinom jadranja. Ko voznik spusti pedal plina, sistem izklopi motor, kot bi vozili v prostem teku, način delovanja pogonskega sklopa pa se prikazuje tudi na voznikovi instrumentni plošči. Ko dodatna energija priskoči na pomoč pri pospeševanju, sicer ni pričakovati posebnega navala moči, saj je baterija premajhna, sistema pa ne nadgrajuje elektromotor kot pri polnih in priključnih hibridih. A zagonski alternator vseeno poskrbi za dodatnih 30 Nm navora, kar pri avtomobilu te velikosti in teže tudi ni zanemarljivo. 

Carglass

Pri izbranem programu Eco je poraba najbolj skromna. A ta vozni program omejuje tudi najvišjo hitrost ter odzivnost pedala plina. V tem načinu vožnje je poraba znašala celo manj kot pet litrov goriva na sto kilometrov, kar je že blizu rezultatom polnih hibridov. V normalnem načinu vožnje poraba sicer preseže šest litrov na sto prevoženih kilometrov.

Kljub nekaj desetim kilogramom dodatne teže zaradi hibridizacije Fiesta navdušuje z lego na cestišču in udobjem delovanja podvozja. Hvalim tudi šeststopenjski ročni menjalnik, predvsem zaradi natančnih in tekočih hodov prestavne ročice. In če k temu dodamo še natančno vodljivost in uporabno prostornost glede na zunanje mere, je to avtomobil, ki se mora znajti na ožjem seznamu kupcev primestnih vozil.

Postavlja se vprašanje, ali so kupci pripravljeni za sodobno in vsekakor okolju prijaznejšo tehnologijo odšteti dodatnih 1.700 evrov, kolikor je ta Fiesta dražja od enako motorizirane in opremljene različice brez hibridne tehnologije? Razlika pri porabi goriva vseeno ni tako občutna, da bi se ekonomsko poplačala že v nekaj letih.

Sebastijan Zorenč

Ford Fiesta EcoBoost 1.0 mHEV
TEHNIČNI PODATKI
Motor vrstni trivaljnik, 998 ccm, turbo CO2 92 g/km Moč 92 kW (125 KM) pri 6.000 vrt./min Navor 170 Nm od 1.500 do 4.500 vrt./min Zmogljivosti 9,4 s (0-100 km/h), 203 km/h Teža 1.142 kg (80 kW na tono) Osnovna cena 16.700 EUR
+
odličen mestni avtomobil
-
pol zvezdice je rezervirane za zmogljivejšo različico
4.5
EVO OCENA