GLASUJ ZA SLOVENSKI AVTO LETA 2022

Pripeljala nova Astra

Šesta generacije Oplove Astre je premierno pripeljala k nam in tako pričela svojo predprodajno pot, saj se uradna prodaja prične prihodnje leto

Natanko po treh desetletjih, takrat je Astra prvič zamenjala Kadetta, je Opel Astro predstavil še šestič, tokrat prvič pod okriljem novega lastnika. Kombilimuzinska zasnova seveda ostaja, postavljena nekoliko višje, je udobnejša in prostornejša.

Carglass

V primerjavi s predhodnico je nova Astra oblikovno bolj vpadljiva, v skladu s trendi tretjega desetletja novega tisočletja. Prednja žarometa s tehnologijo led je podedovala od večje Insignie, to pomeni inteligentno osvetlitev za katero skrbi kar 168 LED elementov. Čisto oblikovalsko podobo prednjega dela so pri Oplu poimenovali Opel Vizor in definira novo ero za Astro. Drznost je izpostavljena tudi v notranjosti, ki morda še bolj očitno izraža minimalistični oblikovalski slog. Digitalizacija je v ospredju, analogni merilniki so le še del zgodovine. Velika zaslona zagotavljata očiščeno grafično podobo, nov je uporabniški vmesnik, upravljanje pa omogoča zaslon na dotik. Kljub temu, je s klimatsko napravo mogoče upravljati s klasičnimi stikali, kar je velja pozdraviti. V podporo vozniku je tudi dvižni informacijski zaslon, tudi s prikazom 360 stopinj, ki ga zagotavljajo kamere.

Sicer je nova Astra le za štiri milimetre daljša od predhodnice, a je 13 milimetrov daljša medosna razdalja, kar zagotavlja več prostornosti v kabini. Karoserija premore več torzijske čvrstosti, spredaj so kolesa posamično vpeta (McPherson), zadaj je nameščen torzijski drog. Je pa Astra prvi Oplov model, ki bo ponudil več alternativ pogona: kot priključni hibrid, popolnoma električni pogon in pogon zgolj z motorjem na notranje zgorevanje. Torej, v začetku leta bo naprodaj različica z motorjema z notranjim zgorevanjem. Vstopni model bo gnal 1,2-litrski bencinski agregat (81 kW/110 KM). Družbo mu bo delal hibridni pogon v šibkejši (133 kW/180 KM) in zmogljivejši varianti (165 kW/225 KM). Naj le omenimo, da Astra kot priključni hibrid zmore na električno energijo prevoziti 60 kilometrov dolgo razdaljo. Ljubitelji električnih avtomobilov, pa boste na električno e-Astro morali počakati do leta 2023.