Emil Frey smelo zre v prihodnost

Skupina Emil Frey, ki pod svojo streho pri nas združuje 12 avtomobilskih znamk in 14 prodajno-servisnih mest, nadaljuje z reorganizacijo, integracijo in gradnjo novih poslovnih prostorov za obstoječe znamke.

Proces širjenja tako zajema tudi novo zunanjo podobo, ki jo zaznamuje logotip sicer švicarskega podjetja Emil Frey na vidnih mestih vseh prodajno-servisnih točk, saj se umikajo doslej znana imena v lasti slovenskega dela skupine Frey: Autocommerce, AC Mobil, Avto Triglav. V skupini Frey imajo v načrtu ob posodobitvah že obstoječih prostorov, tudi gradnjo nekaj povsem novih objektov po Sloveniji.

V letošnjem letu do novembra, so v skupini Emil Frey v Sloveniji prodali 10.020 vozil (Peugeot, Citroen, DS, Mercedes-Benz, Honda, Mitsubishi, Fiat, Abarth, Alfa Romeo, Jeep, Smart), kar pomeni dobrih 21-odstotni tržni delež. Glede na napovedi za prihajajoče leto, pa načrtujejo, da se bo prodaja novih vozil povečala za približno 15 odstotkov. V letošnjem letu kažeta trend rasti Peugeot s 8,3-odstotnim tržnim deležem in 8,6-odstotno rastjo, ter Citroen s 6,6-odstotnim deležem in kar 15,5-odstotno rastjo prodaje. Rast beležita tudi Jeep in DS, a precej skromnejšo. Fiat, Mercedes-Benz, Mitsubishi in Alfa Romeo beležijo padec prodaje, med tem ko je Honda pa je nekako zadržala svoj položaj.

Za prihodnje leto si v skupini Frey nadejajo še boljše poslovanje, saj prihajajo na trg nova vozila znamk pod okriljem tega podjetja. Tako bo Citroen na trg poslal novega C5 Aircrossa in električnega C5 X, konec leta pa bo z lansiranjem Ami One in One Cargo vstopil tudi na trg kratkoročnih in dolgoročnih najemov. Tudi pri znamki DS se v prihodnjem letu pripravlja prava plejada novih modelov: DS 9, DS 7, DS 4 in DS 3. Pri Peugeotu že nestrpno pričakujejo novega 308 kot petvratno kombilimuzino in karavana. Honda bo prihodnje leto predstavila hibrida HR-V, pri Mitsubishiju bodo obudili model Space Star in kupcem ponudili novi Eclipse Crossa PHEV. Pri Mercedesu se pripravlja prava poplava novih EQ modelov – EQS, EQB, EQT, EQE in EQS SUV, kakor tudi nov Citan, AMG SL, razred T in novi GLC. Znamka z zvezdo je tudi pri nas uspešna na področju gospodarskih vozil, kjer zasedajo drugo mesto z 18,4-odstotnim tržnim deležem. Pri Fiatu pa želijo prodajo novih vozil v prihodnjem letu povečati za 14 odstotkov v primerjavi z letošnjim letom. Alfa Romeo bo na trg poslala model Tonalo, Jeep se lahko pohvali s povečano prodajo modela Compass, ki sta se mu pred kratkim pridružila modela Wrangler 4XE in Gladiator, naslednje leto pa še Grand Cherokee 4XE.

Seveda pa ne gre pozabiti tudi na hibridna in električna vozila (Low Emission Vehicle), kjer posamezne znamke znotraj skupine Emil Frey beležijo vzpodbudne rezultate. Ampak ta okolju prijazna (vseh proizvajalcev, ne zgolj znamke v skupini Emil Frey) vozila še zmeraj predstavljajo le štiri odstotni tržni delež, večino prodaje namreč še zmeraj predstavljajo vozila s pogonom zgolj z motorjem z notranjim izgorevanjem.