Berlingo le še na električni pogon in …

Pri nas izjemno priljubljen MPV, bo odslej kot osebna različica na voljo le še z električnim pogonom, termični motor pa bo gnal različico homologirano za komercialne namene

Ugibanj ni več. Koncern in lastnik znamke Citroen, finančna skupina Stellantis, je januarja letos objavila, da se v Berlingu motorji z notranjim zgorevanjem poslavljajo. Več natančnih informacij do ni bilo slišati vse do velikonočnih praznikov, ko smo bili z več podrobnostmi seznanjeni tudi predstavniki sedme sile.

Res je, Berlinga kot osebno vozilo ni več na voljo z motorji z notranjim zgorevanjem, pod pokrovom motorja se bo odslej skrival le še elektromotor. To pomeni tudi manjše prodajne številke za slovenske trgovce vozil Citroen, saj je ta model leta 2019 predstavljal kar četrtino vseh prodanih Citroenov pri nas. A nekakšna alternativa za tiste, ki v tem avtomobilu še zmeraj stavijo na motor z notranjim zgorevanjem, še zmeraj obstaja. Berlinga z 1,5-litrskim dizelskim motorjem lahko najdejo na ceniku lahkih tovornih vozil za ceno od 20.530 evrov. Potrebno bo skleniti nekaj manjših kompromisov in se sprijazniti s pregrado med prtljažnikom in drugo vrsto sedežev, tudi s pločevinasto bledno namesto zadnjega bočnega stekla. Je pa po novem takšen Berlingo homologiran za prevoz petih potnikov (prej le za štiri).

Z odhodom termičnega motorja pri osebni, se je seveda že povečalo povpraševanje po električni različici. Ta je na voljo od 31.500 evrov naprej (brez odštete eko subvencije). Prepoznali jo boste po obrobah meglenk in airbumperjev v modri barvi, različico XTR namesto modre krasi oranžna obroba. Za pogon skrbi 100 kilovatni elektromotor, 50 kWh zmogljiva baterija pa omogoča 280 kilometrov dosega. Proizvajalec na baterijo ponuja garancijo na zmogljivost do 70 odstotkov za dobo osem let oziroma 160.000 prevoženih kilometrov. Sicer električno gnan Berlingo ponuja tri vozne programe, možnost nastavitve stopnje rekuperacije energije, … Glede na potrebe je še zmeraj naprodaj v dveh dolžinah z dvema medosnima razdaljama (270 in 305 centimetrov). Pri manjšem, prtljažni prostor meri 775 litrov, pri različici XL celo 1.050 litrov. Kupec lahko izbira med tremi kombinacijami notranjosti, na spisku opreme najdemo tudi predgretje, pa aplikacijo MY-CITROEN. Seveda je opremljen tudi s številnimi asistenčnimi sistemi, ki služijo tako varnosti kot tudi udobju.