Aston Martin in Zagato utrjujeta dolgoletno sodelovanje. Tokrat s Speedster in Shooting Brake izpeljankama modela Vanquish, ki se pridružujeta že obstoječima kupeju in kabrioletu

Pri Aston Martinu so pokazali prve fotografije dveh novih izpeljank modela Vanquish Zagato. Kupeju in kabrioletu (Volante) se pridružujeta novi, malo manj tipični različici – Speedster in dvosedežni Shooting Brake. Njihova trenutna skupna paleta sedaj obsega torej že kar štiri različne izpeljanke, a čeprav so se na začetku svojega sodelovanja v 60-ih letih posvečali predvsem izboljšanju voznih lastnosti takratnih Astonov, se tokrat posvečajo predvsem imenitnosti in eksluzivnosti.

Vanquish Zagato Shooting Brake

Tako kot kupe in Volante, tudi Speedster in Shooting Brake izhajata iz serijskega Vanquisha S, s 5,9 litrskim V12 motorjem (435 kW/592 KM) in samodejnim menjalnikom Touchtronic III. Tudi tokrat so pri Zagatu dodali svoj značilen podpis, ki je najbolj očiten na precej spremenjenem zadku in močno prispevali k večji dramatičnosti oblike ter ekskluzivnosti elementov notranjosti. Vsi modeli imajo karoserijo v celoti narejeno iz karbonskih vlaken, za potrebe vsakega posebej pa so prilagodili podvozje. Speedsterjeva posebnost je aerodinamična struktura (Airdome) za sedežema, Shooting Brake pa ima več steklenih površin, večja, motorizirana prtljažna vrata ter pripadajoči komplet potovalnih kovčkov. V notranjosti omenjajo “dramatične karbonske elemente s stukturo ribje kosti” ter “vrtljive gumbe, prevlečene z bakrom”.

Izdelali bodo le 28 Speedsterjev in 99 Shooting Brakov, skupaj s kupejem in Volantejem – predstavili so ju lani ob jezeru Como oziroma v Montereyu – pa 325 avtomobilov. Podatkov o cenah niso izdali, Volante in Speedster pa sta – pričakovano – že razprodana.