Hyundaijev oblikovalski preskok

Do uradne predstavitve so svojega četrtega športnega terenca Kona zelo dobro skrivali. In včeraj so ga razkrili so v Milanu, k nam bo pripeljal oktobra

Številnim novinarjem iz avtomobilistične branže so tokrat na mondeni predstavitvi delali družbo tudi vlogerji in vlogerke – trendovski avtomobil si pač zasluži trendovski pristop. Kona je namreč najmanjši športni terenec v Hyundaijevi floti – v dolžino namreč meri 416 centimetrov in tako s svojo svežo zunanjostjo in merami cilja predvsem na mlajšo populacijo kupcev. Čeprav, kot je dejal na predstavitvi Peter Schreyer, zdaj že dogloletni šef oblikovanja v skupini – mladost je bolj stanje duha kot štetje let.

Predvsem zunanjost je tista, ki me je navdušila: ozki žarometi spredaj in zadaj, dvobarvna karoserije (streha je v črni barvi), izrazito poudarjena prednja maska v obliki satovja. Športni, dinamični izraz, ki želi povedati, da lahko gre kamorkoli, kot je omenil Schreyer. Če bodo pri Hyundaiju tako nadaljevali tudi z drugimi modeli, potem … Kona je namreč le prvi v vrsti 30-ih modelov, ki jih bo Hyundai predstavil do leta 2021, ko želi prevzeti vlogo vodilnega azijskega proizvajalca v Evropi.

Kona vsekakor prinaša svež veter, tudi zato, ker se bo v novincu vrtel nov litrski trivaljnik z neposrednim vbrizgom goriva (88 kW/120 KM), ki mu družbo dela še 1,6-litrski prisilno polnjen motor T-GDI (130 kW/177 KM). Drugo poletje bo na voljo povsem nov 1,6-litrski turbodizel. Z zmogljivejšim bencinskim motorjem Kona ponuja ročni ali sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko, za doplačilo tudi štirikolesni pogon, ki zmore do 50 odstotkov navora prenesti na zadnjo os. Kljub manjšim zunanjim meram so se odločili za posamično vpetje zadnjih koles, kar je nedvomno velik plus, saj je vodljivost tako natančnejša, udobja več.

Notranjost je oblikovno manj izzivalna kot zunanjost, zato pa prinaša vse moderne tehnologije, ki jih sicer že poznamo, a vseeno niso povsem običajne v tem razredu: projecirni zaslon pred voznikom, na osempalčnem osrednjem zaslonu je mogoče upravljati pametni telefonom, sistem prinaša celo sedemletno brezplačno uporabo povezljivostnih servisnih storitev LIVE, ki prinašajo osvežene podatke za vreme, promet, tudi iskanje zanimivosti v realnem času, 3D grafični prikaz zemljevida, zraven je še indukcijski polnilec za telefon.