Foto: AMZS

Katere zimske pnevmatike so se letos najbolje izkazale?

Prihaja vsem znani datum – 15.november, ko bomo morali vozniki po zakonu letne pnevmatike zamenjati z zimskimi ali pa v prtljažniku voziti vsaj komplet snežnih verig. Pri AMZS-ju poudarjajo, da so – ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija – sicer dovolj kakovostne le zimske pnevmatike. Pod omenjeno temperaturo se prične učinkovitost tudi v suhih razmerah namreč krepko nagibati v prid slednjih. Ključnih razlik na zasneženi in poledeleni cesti pa verjetno ni potrebno posebej poudarjati.

Kot predhodnjih 20 in več let, je AMZS v sodelovanju s partnerji tudi letos pripravil temeljit test zimskih pnevmatik. Poglaviten namen teh testov je voznikom olajšati izbiro in pomagati pri nakupni odločitvi, ki ob široki ponudbi in velikem cenovnem razponu ni enostavna. »Med vse večjo ponudbo pnevmatik na trgu je vse težje krmariti: kako naj voznik ve, da sladke obljube iz oglasov in ponudb prodajalcev pnevmatik v resnici držijo? Po njihovih besedah so vse pnevmatike dobre: vse zagotavljajo dober oprijem na mokrem, vse imajo dober oprijem v snegu, vse so tihe in varčne. Če k temu dodamo še mamljive cenovne ponudbe, je pravilna izbira pnevmatik še težja,« pojasnjuje Blaž Poženel, urednik Motorevije. Tudi tokrat so preverili lastnosti na suhi in mokri cesti, snegu ledu ter ugotavljali glasnost, stopnjo obrabe in porabo goriva.

Foto: AMZS

Letošnji AMZS test zimskih pnevmatik je objavljen v oktobrski številki Motorevije in na AMZS spletni strani (amzs.si), kjer so tudi testi minulih let. Ob tem pa odgovorni urednik Motorevije dodaja: »Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, saj zagotavljajo edini stik avta s podlago, po kateri vozi. A vozniki nikakor ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik.«

Test si preberite na AMZS-jevi spletni strani.

Preberite tudi
Volkswagnova družina R se vztrajno širi