Kdo bo boljši?

Tudi letos so se ob Vrbskem jezeru srečali častilci kulta GTI. Njihove stvaritve so občasno osupljive, včasih pa se zdi, kot bi morala vmes poseči ‘avtomobilska modna policija’

Fotografije: Jure Kralj, Klara Kulovec

Prav neverjetno se zdi, kakšne dimenzije je dobil nekoč davno tega vaški dogodek, ki je združeval ljubitelje Volkswagna, predvsem pa športne kratice GTI. Čeprav letos morda ne več tako izrazito, pa je to postala nekakšna predelovalska baza in središče tovrstne subkulture celotnega koncerna VW. Škode, Audija in Seata uradno ni več zraven, toda ‘domovinsko’ pravico avtomobili te znamke vendarle imajo. Čeprav je prav in največja zvezda še vedno Golf GTI – še najbolje prve generacije …

Letos so organizatorji pripravili že 36. srečanje, ki je skozi vsa ta leta preraslo iz vaške veselice v dobro organiziran in uveljavljen mednarodni dogodek. Kar okoli 150.000 ljudi je obiskalo srečanje (to pomeni celo 10–15 odstotkov več kot lani), saj je letos z visokimi temperaturami sodelovalo tudi vreme, poleg gostov iz bližnjih držav (tudi Slovenije, seveda) so se tokrat najavile tudi organizirane skupine iz ZDA in Dubaja.

Tiste štiri dni se okoličani seveda poskrijejo pred zabave željnimi obiskovalci, saj Vrbsko jezero in vasico Reifnitz (ali Ribnica) preplavijo (oktanske) zabave željni ljubitelji avtomobilskih predelav, izredno glasnih izpuhov, hi-fi predelav, ožganih gum. In hitrosti. V takem vrstnem redu. Toda pozna se, da je policija stisnila obroč – letos je bilo manj cviljenja gum na bližnjih cestah, hkrati pa so organizatorji povedali, da je bilo tudi bistveno manj nesreč in poškodb z avtomobili (no, o odvozu od piva onemoglih tu niso govorili).

Štiri dni organiziranega divjega žura torej predstavlja GTI Treffen (v originalu), ki ga je letos odprla fascinantna povorka 160 Golfov GTI, pa večernih koncertov, razstav predelanih modelov; mnogi med njimi so res umetnine na kolesih, nekateri pač niso dojeli bistva predelav. Tu je še obvezno driftanje z vsem, kar to omogoča, pa divje pospeševanje, smojenje gum do onemoglosti in jasno – neskončno paradiranje za volanom.

Četudi so v najboljših časih aktivno sodelovale vse znamke (in je bil redni gost tudi nekdanji veliki mag Ferdinand Piech, ki ima v bližini vilo), s prestižnimi paviljoni in predstavitvami novih športnih konceptov ter celo serijskih vozil, je zdaj aktivno zraven le še znamka Volkswagen. Tudi zato sta dogodke obiskala prva moža znamke Herbert Diess in Jürgen Stackmann, navdušence pa je že v četrtek pozdravil tudi nekdanji svetovni prvak v reliju in relikrosu Petter Solberg s svojim brutalnim Polom WRX, ki mu gre tudi letos z novim bolidom kar dobro od rok.

In seveda so morali zbrani množici tudi nekaj pokazati. Sicer uradno še koncept je bil na ogled dolgo pričakovan model Up! GTI z litrskim motorjem in kar 85 kW (115 KM), ki so ga predstavljali kot nekakšnega duhovnega naslednika legendarnega Golfa GTI prve generacije, ki je zapeljal na ceste pred 41 leti. Predvsem zaradi enostavnosti in njegove nizke teže ter seveda moči (81 kW je zmogel predhodnik) in dimenzij. Uradno torej koncept, v bistvu pa gre za avtomobil, ki bo v identični obliki v salonih v začetku leta 2018.

Bistveno bolj resen in študijski je bil GTE performance concept, torej priključni hibrid s sistemsko močjo kar 200 kW/272 KM (serijsko ima osnova, iz katere so ga razvili, torej Golf GTE, 150 kW), navor pa so mu inženirji povečali s 350 na 450 Nm. Nedvomno zanimiv pogled na prihodnost hibridnih športnikov.