Končno prihaja – novi Superb

Četrta generacija admiralske ladje tega proizvajalca bo maja končno dobila posodobitev. Pri Škodi se bolj kot osvežitve veselijo prve priključno hibridne Škode v zgodovini

Tudi pri Škodi so dolgo najavljali in odlagali predstavitev prenvoljenega Superba, ki bi naj prinesel osvežitev in pospešek v prodaji največjega modela, ki mu prodajni delež nažirajo predvsem športni terenci. Zdaj bi naj Superb spet dobil zagon, tudi po zaslugi prvega priključnega hibrida (PHEV) pri znamki. Ta čast je pripadla Superbu, tehnologijo pa si bo delil s pravkar prenovljenim Passatom. Tako osvežen model bi moral zdržati na trgu vsaj še kakšna tri leta, preden bo na trgu naslednik.

Škoda je zdaj objavila prve skice njegove zunanjosti, kjer dramtičnih sprememb ni videti, so pa jasno vidni ostro zarisani žarometi, nekoliko dodelana maska z logotipom ter nov oblikovalski element, letvica ki povezuje LED meglenke. Te so zdaj potisnjene v skrajen robove, s čimer nakazujejo več širine. Seveda pa ni videti zadka, kjer pa je jasno vsaj to, da bo logotip na prtljažniku zamenjal napis Škoda, podobno kot je to uvedel model Scala.

V ntoranjosti naj bi bilo sprememb manj, vsekakor pa bo prenovljeni model dobil tudi možnost izbire digitalne instrumentne plošče, s katero je začel pri znamki Karoq, zagotovo pa bo dobil tudi kak nov asistenčni sistem in dvignil raven povezljivosti. Tudi tehnično ni pričakovati večjih pretresov – razen seveda omenjenega PHEV modela, ki bo prevzel večino tehnike po Passatu. Gre zorej za hibridni sklop, kombinacijo 1,4 litrskega TSI motorja in elektromotorja, s sistemsko močjo (160 kW/218 KM) in električnim dosegom, ki se verjetno ne bo bistveno razlikoval od Passatovega – ta pa zmore do 55 km (WLTP).

Gre sicer za četrto generacijo tega modela, toda med prvo, ki so jo izdelovali že od srede tridesetih let prejšnjega stoletja pa do 1949, in drugo je minilo skoraj 50 let. In če je bil prvi Superb le podaljšan Passat, je aktualni model, ki je na trgu od leta 2015, že povsem samosvoj in sodoben model s številnimi tehničnimi posebnostmi, dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto ter izjmeno prostornostjo.

Preberite tudi
Tudi Mini Cooper SE ima korono