Zrelost in eleganca

Mercedes-Benz CLS 350d 4Matic

Zagotovo najbolj seksi Mercedes, ki pa želi ponuditi še kaj več kot le zapeljiv stas

fotografije Jure Kralj

Morda res ni športnik v pravem pomenu besede, saj velikemu kupeju z gran turismo geni tudi ni treba biti športnik. Ampak tudi v bolj vsakdanji opravi in z dizelskim strojem je njegovo poslanstvo povsem drugačno od tistega, ki ga morda pričakujete. Novi CLS je preprosto in skladno lep avtomobil, morda še več. Ravno zadnja evolucija oblikovalskega jezika, utelešena v novem CLS-u, namreč predstavlja najbolj skladno in harmonično podobo sodobnega Mercedesa.

Zdi se, kot bi prav novi CLS poosebljal podobo prenovljene znamke Mercedes-Benz.

Očitno je, da je veliki kupe (ki je imel nekoč tudi malce manj uspešno pojavo shooting breaka) šele v tretji generaciji dosegel zrelost in eleganco, ki naj bi jo izžareval prestižni predstavnik razreda gran turismo. Skoraj pet metrov zdaj meri ta model, ki je sicer tehnično bližje razredu E kot S in je tudi na lestvici umeščen tu nekje. In nikar ga ne mešajte s sorodnim, a klasično dvovratnim kupejem razreda E, od katerega je večji. In kakšnih pet tisočakov dražji. Tehnično sta si sicer sorodna in po centimetrih ne tako daleč narazen, ampak zgolj po hitrem pogledu bi rekel, da je med njima vsaj za cel razred razlike. V zavidljivo filigransko izdelani notranjosti pa se zdi, da je tako po obliki, opremi in eleganci bližje razredu S, vključno z volanskim obročem in drsnimi stikali, pa dvojnim zaslonom pod enotnim steklom, upravljalskimi stikali … No, športni sedeži so na srečo bližje zahtevam vozne dinamike – temeljitejši, z izdatno prilagodljivostjo, dolgim sedalnim delom in dovolj izdatno bočno oporo. Z nekaj dodatne opreme ter seveda smislom za podrobnosti je tudi počutje za volanom res blizu razredu S.

Izjemno dodelana notranjost s smislom in ljubeznijo do podrobnosti.

Počutje za volanom je na cesti prepričljivo tudi zaradi zračnega vzmetenja, ki ga je sicer treba doplačati, ampak kot vedno pri tej znamki, investicija 2.700 evrov je vredna vsakega odštetega centa. Tudi zato, ker je moč na hitro dvigniti prednji previs, ki je včasih nevarno blizu robnikom, saj je podvozje nižje kot pri obeh limuzinah. Kombinacija zračnih vzmeti in vodenih blažilnikov deluje na večini neravnin res vrhunsko in tudi v udobnem načinu skoraj ni nihanja, neravnine požira mehko, hkrati pa kompaktno, brez odvečnega pozibavanja. Le na številnih kratkih prečnih grbinah v mestu je vendarle čutiti nekaj potresavanja, kar pa bi sam pripisal (tudi) velikim in težkim 19-palčnim platiščem (doplačilna možnost) in seveda nizkoprofilnim pnevmatikam preseka 40.

“Razlika med skrajno (Sport +) in normalno nastavitvijo podvozja je pravzaprav – majhna.”

Zato sem po številnih poskusih v glavnem vedno postavil podvozje CLS-a v tako imenovani uravnoteženi način. Ki je čisto zares dober kompromis. Predvsem tudi zato, ker je pri tem velikem kupeju udobje vendarle bolj pomembno kot pri bolj športnih verzijah, zato je tudi razlika med skrajno (Sport +) in omenjeno nastavitvijo pravzaprav – majhna. Ali vsaj manjša, kot sem pričakoval. Najbolj čvrsto nastavljeni blažilniki in vzmeti tudi ob odločnem siljenju v zavoje in hitrih menjavah smeri dobro podpirajo težo karoserije, ampak podajanje je vendarle čutiti. Kljub temu se celota zdi dobro uravnotežena in obvladljiva blizu meje. A bi dodal, da gre nekaj tega tudi na račun ugodnega vpliva stalnega štirikolesnega pogona, ki z razporeditvijo navora proti zadku dobro vpliva na vodljivost in stabilnost, predvsem med odločnim pospeševanjem iz zavoja, ko zadek ob sili šestvaljnika kar počepne in se teža prenese na zadnjo os.

Nič čudnega, zadnja generacija šestvaljnika pomeni resnih 600 Nm navora in nekdanjih 286 konjev, kar res obeta. Ampak treba je tudi vedeti, da veliki kupe z nekaj dodatne opreme prinese na tehtnico skoraj dve toni! Kljub temu pa je sila, s katero lahko požene tega CLS-a,  resna, predvsem v trenutku, ko turbodizel polno zadiha (kar se sicer zgodi hitro nad 150 vrtljaji)! Oznake vstopni motor torej le ne gre jemati preveč resno. Sicer pa me je ta motor presenetil z mirnostjo in tihim delovanjem, kjer voznik pri delni obremenitvi sliši le tisto oddaljeno mrmranje, pridušeno hrumenje motorja, ki se potem prav nič dizelsko hitro zvrti in resno sune petmetrskega kupeja. In še poraba – tudi, če vas ne zanima, bom omenil: ne glede na obremenitve je ostajala pod osmimi litri.

Matjaž Korošak

Mercedes-Benz CLS 350d 4Matic
TEHNIČNI PODATKI
Motor vrstni šestvaljnik, 2.925 ccm, turbodizel CO2 148 g/km Moč 210 kW (286 KM) pri 4.600 vrt./min Navor 600 Nm pri 1.200 vrt./min Zmogljivosti 5,7 s (0–100 km/h), 250 km/h Teža 1.935 kg (108 kW/tono) Cena 78.930 EUR
Skladna oblika
Odličen dizel
Odziven pogon
Hiter, ampak občasno samovoljen samodejni menjalnik
5
EVO OCENA