Jaguar E-Type Zero je srečanje prve generacije Jaguarjevega legendarnega avtomobila s tehnologijo prihodnosti

Enzo Ferrari je prav ta avtomobil nekoč opisal kot najlepši avtomobil na svetu. Zanimivo pa bi bilo slišati njegovo mnenje o različici, ki so jo pri Jaguarju pripravili pol stoletja kasneje. Gre namreč za v oddelku JLR Classic Works prenovljen E-Type prve serije (1.5, če smo natančni, vmes je doživela nekaj sprememb) z letnico 1968, ki pa vključuje tudi nov pogonski sklop.

Poganja jo električni motor, nameščen na mestu prvotnega šestvaljnika. Zmore 170 kW, napaja pa ga sklop 40 kWh litij-ionski baterij, ki se odvisno od vira energije popolnoma napolnijo v času 6 do 7 ur, zagotavljajo pa 270 kilometrov (po proizvajalčevih besedah realnega) dosega. Poleg bencinskega motorja je avtomobil po namestitvi novega pogona izgubil tudi 46 kilogramov.

Do 0-100 km/h pospeši v 5,5 sekundah, kar je sekundo hitreje od originalnega avtomobila z bencinskim motorjem, zanimivo pa je to, da se moč prenaša na originalni diferencial. Ob novem pogonu so v korak s časom stopile tudi luči spredaj (LED) ter instrumenti, ki so v tem primeru digitalni, pri čemer pa so navdih črpali iz prvotnih elementov. Ste opazili vrtljiv prestavni gumb iz sodobnih Jaguarjev in Land Roverjev?