Audi je z novim SUV-jem zapolnil še eno nišo

Audiju je v svojo ponudbo uspelo vriniti še en nišni SUV. Gre za različico modela Q3 z imenom Sportback, kar pomeni športnejšo podobo in kupejevsko strešno linijo

Audi se je pred tremi leti s koncernom FCA dogovoril o uporabi oznak Q2 in Q4. Zato smo svoj čas pričakovali, da bo za športnejšo različico modela Q3 s kupejevskimi potezami rezervirana oznaka Q4. A slednja sedaj pripada električno gnanemu SUV-ju, ki naj bi ga predstavili v prihodnjem letu. Se še spomnite koncepta, ki smo ga videli marca v Ženevi? Audiju je v povezavi z dogajanjem v njihovi SUV ponudbi res že težko slediti. Tokrat pa gre torej za Q3 Sportback.

Največ sprememb Sportback ob športnejši podobi prinaša na zadnjem delu avtomobila. Streha se spušča hitreje, športnejši zadek pa zaključi novi odbijač z agresivnejšimi oblikovnimi podrobnostmi. Pri Audiju sicer ne omenjajo ali nova oblika vzame kaj na račun prostora za glave zadnjih potnikov, druga vrsta sedežev pa lahko sprejme tri ljudi. Q3 Sportback je 29 mm nižji (1,56 m) od običajnega Q3, zanimivo pa tudi 16 mm daljši (4,5 m) in 6 mm ožji (1,54 m). Pri prtljažnem prostoru ni kompromisa – prostora je najmanj 530 litrov. Tudi pri Sportbacku je namreč mogoče pomikati drugo vrsto sedežev. V notranjosti je sicer vse več ali manj nespremenjeno.

Tudi Q3 Sportback je seveda narejen na platformi MQB, v ponudbi pa so štirivaljni bencinski in dizelski motorji. V šibkejših različicah je serijski sprednji pogon, v zgornjem delu ponudbe pa bo na voljo tudi štirikolesni pogon quattro in dvosklopčni samodejni menjalnik S tronic. Ob začetku prodaje oziroma do prihoda RS Q3 Sportback bo najmočnejša različica 45 TFSI quattro S tronic z dvolitrskim prisilno polnjenim štirivaljnikom in 169 kW moči (230 KM). Kmalu pričakujemo tudi močnejšo dizelsko različico. Vzmetenje je serijsko športno, prilagodljivi blažilniki opcijski, prav tako serijsko pa je progresivno krmiljenje – zaradi neenakomerno ozobljene volanske letve je krmilni mehanizem v osrednjem delu bolj neposreden.

Q3 Sportback bo na evropske ceste zapeljal jeseni. V Nemčiji pa bo za 45 TFSI quattro S tronic potrebno odšteti 46,200 EUR.