Novi zmagovalec zlate sredine?

Volkswagen Golf 8

Kljub popularnosti SUV-jev so pri VW prepričani, da popularni Golf v svoji osmi izvedbi še vedno lahko kaj pokaže

besede Matjaž Korošak
fotografije Volkswagen

Kar težko je verjeti, ampak Golf, kultni predstavnik zlate sredine ali spodnjega srednjega razreda  (po katerem se ta segment večkrat tudi imenuje), dobiva po 45 letih svojo zdaj že osmo izvedbo. Poleg številnih novosti in posebnosti, ki jih prinaša, bo ta generacija prva v zgodovini, ki bo ponudila tako priključno hibridni kot blago hibridne verzije. Seveda je novosti in posebnosti še veliko, veliko več, golf pa hkrati še vedno ostaja prepoznaven, še vedno je Golf, kot ga želijo videti kupci. Torej avtomobil, ki je predvsem univerzalen, uporaben, vsakdanje uporaben, dovolj prostoren, hkrati z dimenzijami, s katerimi je še vedno predvsem kompakten. Oblikovalci in strategi so v vsem tem času lahko dobro preučili svojo klientelo, navsezadnje je Golf v vseh izvedbah in generacijah našel kar 35 milijonov kupcev. In ti se ne morejo motiti …

Med zavoji naj bi se novinec znašel še bolje – tudi zavoljo izboljšanega podvozja in nove generacija prilagodljivih blažilnikov DCC.

Oblikovalci imajo vedno najtežje delo, saj je treba zadržati prepoznavnost in vdahniti občutek sodobnosti, svežine. In medtem ko je silhueta z izrazitim C-stebričkom prepoznavna, skladna kot vedno, je prednji del nizek, dinamičen, prepoznaven z novimi dvovišinskimi (LED) žarometi. Z vsem tem so opazno znižali tudi količnik zračnega upora, ki je zdaj 0,275 (prej 0,3). Zaradi vsega tega so snovalci v grobem ostali pri zunanjih merah predhodnika – osma generacija je tri centimetre daljša (428 cm), dolžina in višina sta tako rekoč identični, celota pa je nastajala na posodobljeni in izjemno prilagodljivi koncernski platformi MQB Evo.

Precej manj zvezane roke so imeli oblikovalci pri zasnovi notranjosti. V tem segmentu so lahko precej bolj nekonvencionalno pristopili k zasnovi, ki je zdaj kvalitativno na še višji ravni ravni, ob tem pa povsem digitalizirana. Tako so digitalni merilniki serijski (zaslon 10,25 palca), tik ob njem je še osrednji zaslon (tako imenovani Innovision Cockpit), ki je lahko v dveh velikostih 8,25 ali 10,25 palca in je namenjen sistemu infotainment (nova platforma MIB3). Tema dvema pa se lahko pridruži še povsem nov projicirni zaslon, ki omogoča, da ima voznik podatke tik pred očmi. Hkrati so pri VW na zaslon preselili tudi večino mehanskih stikal, ki jih v novem Golfu skorajda ni več, razen seveda na večfunkcijskem volanu. Modeli s samodejnim DSG-menjalnikom so še bolj samosvoji, saj na osrednji konzoli ni več ročke, pač pa le kratek, preklopni izbirnik prestav. Mehanskega stika med ročko in menjalnikom namreč ni več. 

Ergo Active sedeži (električno pomični) ponujajo največ udobja in najbolj temeljito

Novi Golf je sicer najbolj povezan in digitaliziran Golf v zgodovini. Je tudi prvi avtomobil znamke, ki je sposoben komunicirati z avtomobili v okolici (CartoCar) in z infrastrukturo (CartoX), podatke dobiva tudi preko oblaka, avtomobile pa zmore opozarjati na nevarnost ali dobiti opozorilo na razdalji 800 metrov. Z zunanjostjo je stalno povezan preko kartice eSIM in vgrajenega modula OCU, na voljo sta seveda glasovno upravljanje in digitalni pomočnik (Hey Volkswagen s pomočjo Alexe). Seveda je zraven tudi We Connect in We Connect Plus, Volkswagnov sistem spletnih storitev in servisa, ki omogoča tako oddaljen dostop do avtomobila (preko aplikacije) kot posodabljanje preko oblaka, nakup aplikacij in nadgradenj in še marsičesa drugega. Z Amazonovo Alexo pa si bo lahko voznik pomagal tudi pri dostopu do pametnega doma.  

Volkswagen je z novim Golfom začel tudi hibridno ofenzivo, saj bo v osmi generaciji nared v petih različicah, zavoljo tega pa ta model uporablja 48-voltno tehnologijo (vzporedno z napeljavo 12 V). Novi blagi hibridni pogon (eTSI) tvorijo jermenski zagonski alternator ISG (povezan z gredjo motorja), 48V litij-ionska baterija in zadnja generacija TSI-motorja. Ta kombinacija omogoča pomoč pri pospeševanju, jadranje in elegantno hiter zagon motorja, hkrati pa zmanjšanje porabe za do 10 odstotkov (WLTP)! V treh pogonskih kombinacijah bo na voljo Golf z blagohibridnim pogonom: 81 kW/110 KM, 96 kW/130 KM in 110 kW/150 KM. Ob teh pa bosta na voljo tudi dve verziji priključnega hibrida (PHEV). Prva zmore 150 kW/204 KM, športni GTE pa celo 180 kW/245 KM. Obe različici PHEV bosta na voljo z litij-ionsko baterijo s 13 kWh (v prejšnji generaciji 8,7 kWh), ki omogoča doseg z zgolj električnim pogonom približno 60 kilometrov. 

Novi Golf je ostal tudi v osmi generaciji s podobnimi merami, njegov bočni profil je še vedno prepoznaven.
V prtljažniku je prostora za vsaj 380 litrov prtljage (razširljiv do 1.237 litrov).

Seveda pa intenzivna elektrifikacija še ne pomeni, da so se pri Volkswagnu že odpovedali učinkovitim motorjem z notranjim izgorevanjem. Ta bo v ponudbi še kar nekaj časa in za Golfa bo na voljo pet pogonskih strojev (dva dvolitrska dizelska TDI-motorja iz zadnje generacije EVO) s kar 17 odstotkov nižjo porabo (in dvojnim vbrizgom sečnine za učinkovitejše čiščenje dušikovih oksidov), dva trivaljna TSI-motorja in celo TGI (pogon s stisnjenim zemeljskim plinom) z močjo od 81 do 110 kW (110 do 150 KM). Pri Volkswagnu pravijo, da ko bodo na voljo vsi načrtovani motorji, bo znašal razpon moči za ‘klasične motorje’ od 81 kW (110 KM) do preko 221 kW (300 KM). 

Sistem za nadzor vozne dinamike / Za več agilnosti, dvig vozne dinamike in obenem več udobja se inženirji v avto vgradili tudi sistem za nadzor vozne dinamike ali Driving  Dynamics  Manager. Ta povezuje delovanje dveh sistemov, ki omogočata oboje: prenovljen in učinkovitejši sistem DCC (uravnavani blažilniki) in prečne zapore diferenciala XDS. Medtem ko prvi sistem nadzoruje delo in prilagaja blažilnike v širšem območje kot prej, pa XDS pomaga z vektoriranjem navora preko drobnih zavornih impulzov, nov sistem povezuje delovanje obeh, tako da lahko v zavoju hkrati nadzoruje pretok olja skozi elektromagnetni ventil, obenem pa ustrezno zavira posamezno kolo ali kolesa. Hkrati pa preprečuje, da bi vsak od sistemov deloval v nasprotju z zahtevami drugega. Nagibanja je manj, vstop v zavoj je agilnejši, odzivnost krajša.

Preberite tudi
Hyundai RM19