Pravzaprav je čudno, toda glede na prodajne rezultate je kar logično, da bo prvi model športne (pod)znamke, ki so so danes predstavili prav – SUV

Brez panike – šef Seata Luca de Meo je na zgodovinskem dirkališču Terramar v bližini Barcelone predstavil filozofijo nove znamke, ki bi naj predstavljala športnost na samosvoj način, gre za novo intepretacijo športnosti, ki poudarja predvsem izkušnjo voznika. Dovolj, da lahko z veseljem zremo v prihodnost nove (pod) znamke, ki se rojeva že nekaj časa. Da so dali prednost Ateci, pa gre gledati preprosto skozi prizmo dobičkonosnosti, kot je priznal šef strategije znamke Antonino Labate.

Matthias Rabe, tehnični šef Seata je razkril tudi, da lahko v treh letih pričakujemo sedem novih modelov, ki se bodo pridružili ozki trenutni ponudbi Cupre. Le-to namreč predstavlja le Leon v tri- in petvratni verzji in najmočnejša verzija R. V tem trenutko je jasno, da bo omejeni model R (799) dobil verzijo ST (kombijevska izvedba), ki smo jo prav tako lahko videli, tehnično pa se ne razlikuje od petvratne izvedbe. In seveda so pokazali Cupro Ateco – ki prihaja jeseni (2.0 TSI, štirikolesni pogon, 220 kW/300 KM). Ki bo prvi model z novo oznako (Leon ostaja pri Seatovem znaku). Ostali modeli so v fazi odobritve, med njimi je seveda najbolj zanimiva Ibiza, ki bo bazirala (če bo potrjena) na VW modelu Polo GTI. Najavili so tudi Arono, ki bo, po besedah Seatovih strokvonajkov, ravno tako nastala na osnovi Ibize (oziroma Pola). V pripravi je tudi večji, kupejevski SUV, pri Cupri pa se bodo intenzivno posvetili tudi hibridom, vendar tu v ospredju ne bo varčnost in ekologija, ampak bodo moč in navor elektromotorja izkoristili za intenzivnost vozne dinamike.

Ampak Cupra kot znamka ne bo zaživela iz danes na jutri, saj gre za evolucijo, kot pravi de Meo. Najprej bo na modelih Cupra zaživel Seatov logo v značilni bakreni barvi, šele sčasoma bo ta izginil, modeli pa bodo dobili logotip Cupra. Kot rečeno – aktualni Leon nikoli ne bo dobil novega logotipa.

Več v novi številki tiskane izdaje EVO magazina, ki izide 2.3.