Prestolnica je pred dnevi dobila prvo mini vozlišče za polnjenje električnih vozil, tokrat s hitrimi polnilnicami

Počasi se tudi stvari na področju električne polnilne infrastrukture vendarle izboljšujejo. Petrol je namreč na svojem bencinskem servisu na Tržaški cesti v Ljubljani odprl prvo mini vozlišče z dvema hitrima polnilnicama z enosmernim tokom (DC), ki delujeta z močjo 50 kW. To je tudi moč, s katero delujejo polnilci večine električnih avtomobilov, ki so trenutno na trgu.

Župan Janković in predsednik uprave Petrola Berločnik sta skupa priklopila prvo vozilo na novo polnilnico.

Ker pa imajo polnilnice Delta (ki jih bo Petrol tudi prodajal in servisiral) možnost modularne nadgradnje, bodo lahko te polnilnice pozneje delovale tudi z največjo močjo 112,5 kW, kar je dovolj za hitro polnjenje zmogljivejših električnih vozil (z daljšim dosegom), ki na trg šele prihajajo. S tem se bodo tudi časi polnjenja precej skrajšali (večino baterij avtomobilov bo moč napolniti do 80 odstotkov v pol ure do uri).

S tem ima Petrol v svojem omrežju že 33 hitrih DC-polnilnic in 74 klasičnih polnilnic (AC oziroma izmenični tok). V Ljubljani bo sicer v sklopu projekta Urban-e do konca meseca marca poleg dveh hitrih postavljenih tudi devet od načrtovanih 47 klasičnih AC-polnilnih postaj. Nove polnilnice so sicer del širšega regionalnega projekta Urban-e. V sklopu tega projekta, ki je podprt tudi s sredstvi Evropske unije, so si konzorcijski partnerji Petrol, MOL Ljubljana, mesti Zagreb in Bratislava, Slovenske železnice, GoOpti, ZSE in GO4 zastavili cilj, da v Ljubljani, Zagrebu in Bratislavi postavijo 167 električnih polnilnih postaj.