Škoda Rapid sicer nikoli ni bil avto, ki bi vozniku dvignil adrenalin in srčni utrip. Zdaj Škoda opušča nizkocenovnost in uradno vstopa v spodnji srednji razred

To je torej Scala. Uraden Škodin vstop v razred, ki se ga doslej zaradi spoštovanja do Golfa niso dotikali. Še najbližji je bil prav Rapid v izvedbi Spaceback. Zdaj je znamka tako uspešna in odrasla, da so pomisleki očitno odveč. Toda spet – po dimenzijah (vsaj po dolžini) je s 4,36 metra sicer uradno v razredu kompaktnikov (hkrati je ta model šest cm daljši in kar osem širši od SB), platforma pa je znana MQB A0. Ali drugače – raztegnjena platforma, na kateri počiva recimo VW Polo ali Audi A1.

Scala bo, tako kot vse Škode doslej, ponujala nadpovprečno veliko prostora – za potnike (z resnimi 2,65 metra medosne razdalje), na zadnjih sedežih, (kjer je prostra za kolena skoraj kot pri Octavii), v prtljažniku (kjer je prostora vsaj 476 litrov). Seveda je mogoče zadnje naslone položiti (potem prostor naraste na 1420 litrov), hkrati je enostavno dostopen, zraven pa je še cel kup prepoznavnih Simply Clever rešitev, ki lajšajo vsakdan.

Cela notranjost je kvalitativno nad odhajajočim modelom, seveda tudi z uporabljenimi materiali in opremo, pa tudi asistenčnimi sistemi. Na voljo je tudi virtualni kokpit (digitalizirana instrumetna plošča), pa prostostoječi zaslon multimedije do velikosti 9,2 palca, zraven pa so tudi vse online storitve, ki so jih pri Škodi že pokazali in predstavili.

Za pogon noveg amodela, ki bo na trgu pomladi 2019, je predvidenih pet motorjev v razponu moči od 70 do 110 kW (95 do 150 KM), čez čas pa bo na voljo tudi litrski motor s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG). Pri menjalnikih nič novega – pri Škodi ostajajo na DSG robotizirani verziji in ročnih menjanikih.

Zanimiv in svež je ta model, čeravno je študija Vision RS obetala bistveno več in namigovala, da bodo pri Škodi za svojo legendarno športno oznako vendarle naredili še kaj več, kot le okorne terence. Scala s svojimi merami in kompaktnostjo zagotovo obeta, navsezadnje je na tej platfromi nastal tudi Polo GTI.