Warning: A non-numeric value encountered in /home/evomag94/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 4208
evo ocena
Prostornost, okretnost, oblika, opremljenost
Občasno neusklajeno delovanje vzmeti in blažilnikov
4.0Končna ocena

Trenutno največji Renault ubija dve muhi na en mah – po eni strani nadomešča Laguno in po drugi Vel Satisa. Pa zmore to nalogo tudi prepričljivo opraviti?

V zadnjih dveh dekadah se francoski avtomobilski proizvajalec ni ravno ‘izkazal’ s svojimi modeli v višjem srednjem avtomobilskem razredu. Dokaz za to je tudi Vel Satis, ki ga, roko na srce, trg ni sprejel, kot bi si pri Renaultu želeli. Za kupce v tem razredu je bil preveč drugačen. Manj uspešna je bila tudi Laguna, vsaj v primerjavi s predhodnimi generacijami.

In ker so tudi avtomobili srednjega razreda iz generacije v generacijo večji, so produktni načrtovalci dodobra premleli vse dejavnike ter se odločili za kompromis: oba modela sta tako dobila, vsaj duhovno, enega naslednika – Talismana. Ta je namreč s 485 centimetri večji od Lagune in že posega v višji srednji avtomobilski razred, hkrati pa želi ostati konkurenca večjim modelom v srednjem avtomobilskem razredu.

Glede prostornosti v kabini je namreč zelo blizu Škodinemu Superbu, ki po tem merilu odpihne tudi marsikaterega predstavnika v višjem srednjem avtomobilskem razredu, a ga tudi Čehi uvrščajo v razred nižje. Zaradi izdatnih mer zunanjosti Talismana njegova notranjost deluje zračno in svetlo, nobenega občutka utesnjenosti ne bodo deležni niti potniki zadaj. Hitro se pogled ustavi tudi na izbranih materialih, četudi se testna kombijevska različica lahko pohvali z opremo Zen, ki velja za tretjo v vrsti štirih ponujenih. Za premijski vtis zagotovo poskrbijo dodatni leseni vstavki, obilo usnja ter plastični materiali, prijetno mehki na otip.

A da Talisman spet noče (in ne more) povsem v premijski razred, dokazujeta tudi nekaj krajša sedalna dela obeh prednjih sedežev, ki ne ponujata toliko stegenske opore kot sedeži v Audiju A4 ali Mercedesu razreda C. Položaj za volanom je resda nekoliko višji, a zato nič moteč, saj je izdatno nastavljiv volanski obroč, da je položaj povsem blizu idealnega. Osrednja konzola z 8,7-palčnim zaslonom je povzeta iz Espacea in se morda le na prvi pogled zdi zapletena za upravljanje z vsemi ponujenimi sistemi, vendar je hitro moč spoznati, da je pregledna in s slovenskim poimenovanjem menijev enostavna za uporabo. No, kakšno minuto vam bo vendarle vzelo …

Več preberite v tiskani izdaji Evo magazina (številka 69)!