Šok v WRC-ju: Citroen pomahal v slovo!

Dve leti pred najavljenim odhodom so pri Citroenu (sept) vzeli slovo. Porazov očitno ne prenašajo najbolje

Konec zgodbe Citroen in Ogier. Svetovni prvak bo zadnjo leto kariere verjetno podpisal za Toyoto. Ne gre pa povsem odpisati tudi morebitnega povratka k M-Sportu. Vprašanje dni …

Dolgo se je govorilo, da pri Citroenu niso zadovoljni z nastopi, niti rezultati in tega ni mogel obrniti niti prvak Sebastien Ogier.  Prvak je večkrat med vrsticami povedal, da C3 WRC potrebuje še kar nekaj razvojnega dela in vložka, da bi bil konkurenčen najboljšim, toda pri Citroenu za to nikoli ni bilo potrebnega denarja. Kaplja čez rob naj bi bilo dogajanje na reliju v Španiji, kjer je zaradi odstopa dokončno izgubil upanje na nov naslov, svoje pa je z neprimernimi objavami dodal še Ogierjeva žena (#Shitroen). Dejstvo je, da se Citroen po prevladi z modeli Xsara WRC in C4 WRC in dobi Sebastiena Loeba nikoli več ni vrnil na raven superiornosti iz tega obdobja.  

Kje bo nadaljeval Esapekka Lappi še ni znano. Ker pa se vrtiljak prestopov vrti vedno hitreje, bi znal nadomestiti Elfyna Evansa – če bo ta prestopil iz M-Sporta k Toyoti.

Pri koncernu PSA in Citroenu  gre seveda tudi za zmanjševanje stroškov, predvsem zaradi nedavno objavljenega povratka Peugeota v serijo Le Mans, kjer bodo nastopili v novoustanovljem razredu Hiperšportnikov (Hypercars). Izkušeni inženirji in tehniki Citroen Sporta bodo pomagali tudi Peugeotu. Posvetili pa se bodo lahko tudi še svežemu projektu C3 R5, ki ravno tako še ni na ravni najboljših konkurentov. Citroen je bil sicer eden od pobudnikov hibridizacije pogonov v prvenstvu WRC, kjer so celo pogojevali svoj obstanek z uvedbo alternativnih pogonov.  Po dolgih pogovorih in pogajanjih so se proizvajalci strinjali s hibridizacijo (2022), vendar očitno brez Citroena.

Tak razplet je gotovo razveselil Tommija Makinena, ki vodi Toyotino ekipo, kjer se je novi svetovni prvak Ott Tanak že preselil k Hyundaiju. Tako bo Seb Ogier skoraj zagotovo zapolnil prosto mesto – vsaj za eno leto, saj je že pred časom dejal, da se po sezoni 2020 dokončno poslavlja.    

Preberite tudi
Tudi Mini Cooper SE ima korono