Turške (avtomobilske) sanje

Po nedokončanem projektu Devrim iz 60. let, bo TOGG prvi model, ki bo narejen v Turčiji – in s turškim znanjem (vsaj v glavnem)

Že čez kakšni dve leti bodo Turki končno dosanjali svoje avtomobilske sanje. Država, ki ima razvito avtomobilsko industrijo z letno proizvodnjo kakšnih milijon vozil, je namreč vse doslej proizvajala vozila za številne uveljavljene znamke, tako osebna kot lahka in težka tovorna in avtobuse. In če so pri  tovornih že naredili korak v somostojno proizvodnjo, je bil osebni avtomobil vedno želja in bolečina turških oblasti.

Prvi projekt imenovan Devrim (Revolucija) sega v začetek šestdesetih let in ni prišel dlje kot do faze predproizvodnje, le nekaj let kasneje je nastal Anadol, ki pa je bil že sad povezave s Fordom. Je pa vsaj zaživel in postal prvi turški serijski avtomobil. Zdaj je očitno dozorel čas za samostojni turški projekt TOGG, ki pa nastaja pod okriljem države kot skupen projekt nekaj najmočnejših turških industrijskih velikanov (Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell, and Zorlu Group). Zdaj je jasno, da bo novi model povsem električni SUV, ki bo na ceste zapeljal že leta 2022, do leta 2030 pa bi se mu naj pridružili še štirje modeli, vsi na skupni in namensko razviti platformi.

Oblikovalsko gre za zanimiv model s spretnimi merami in všečnimi potezami, kar glede na sodelovanje s Pininfarino in Muratom Gunakom (nekoč VW, Mercedes, Peugeot) niti ni čudno. Za pogon bo skrbel motor na zadnji osi, dodatno bo moč naročiti tudi drug motor na prednji osi za štirikolesni pogon, ravno tako bosta na voljo dve v dno vozila vgrajeni bateriji, ki bosta zagotavljali doseg med 300 in 500 km. Polniti ju bo moč tudi na hitri polnilnih postaji (DC), čeprav polnilnih moči še niso razkrili. Obljubljajo tudi vse najsodobnejše asistenčne sisteme, povezjivost (5G), ter vozno avtonomnost 2+, ki jo bo moč seveda nadgrajevati.

Nastajal naj bi v turški silicijevi dolini Gebze, ko bo projekt v polnem zamahu računajo, da bo prinesel 20.000 delovnih mest in BDP-ju dodal 50 milijard dolarjev.

Preberite tudi
Tudi salon v Parizu žrtev Koronavirusa