Vstajenje od mrtvih

TVR se vrača s 5-litrskim motorjem V8 in karoserijo iz kompozitnih materialov

Zdaj ni več poti nazaj. TVR se pod vodstvom Lesa Edgarja in konzorcija avtomobilskih zanesenjakov vrača med žive z novim modelom Griffith, ki tehta 1.250 kilogramov. Slednjega bo poganjal kar 5-litrski V8 iz Fordovega Mustanga z močjo 360 kilovatov (490 KM), ki bo s pomočjo šeststopenjskega ročnega menjalnika moč prenašal na zadnji kolesni par. Kot je celoten projekt opisal žal sedaj že pokojni Peter Wheeler, je končno spet prišel do izraza pravi DNK oziroma bistvo TVR-ja. To je še bolj očitno ob dejstvu, da so motorju nekaj pozornosti namenili pri znamenitem predelovalcu motorjev Cosworth. A to še ni vse. Prav tako so se za potrebe novega TVR-ja nekoliko poigrali z vztrajnikom, sklopko in suhim karterjem.

Pod ‘kožo’ se skriva tako imenovana šasija iStream, ki jo je zasnoval David Seesing, sicer član oblikovalske ekipe Gordon Murray Design (GMD). Njena značilnost pa je kombinacija aluminija in kompozitnih materialov (ogljikova vlakna), ki so pričvrščeni na ogrodje iz aluminija in jekla. Kompozitni materiali se tukaj uporabljajo za dodatno čvrstost ob minimalni teži.

Prednje in zadnje vpetje koles je sestavljeno iz dvojnih trikotnih vodil, nastavljivih blažilnikov s koncentričnimi vzmetmi, medtem ko je volanski mehanizem električno podprt. Griffith se bo premikal na prednjih 19- in zadnjih 20-palčnih platiščih, za varno ustavljanje pa bodo spredaj poskrbeli zračno hlajeni diski premera 370 in zadaj 350 milimetra. Prednje zavorne čeljusti so šest-, zadnje pa štiribatne. Prvič v zgodovini TVR-ja pa bo na voljo tudi zavorni sistem s pomočjo ABS-a in sistem proti zdrsu koles. Notranjost morda ni več tako unikatna kot v prejšnjih časih, je pa zato opremljena z najnaprednejšo tehnologijo, kot je recimo LCD-zaslon na dotik, vendar ima kljub temu svoj čar.

Proizvodnja naj bi stekla konec leta 2018, kupci pa bodo lahko prve primerke – načrtujejo jih 500 – prevzeli v prvi polovici leta 2019; cena naj bi znašala približno 110 tisočakov. Seveda bomo pri EVO magazinu budno spremljali dogajanje in vas o vsem sproti obveščali, saj smo v uredništvu mnenja, da gre za enega bolj odmevnih povratkov v avtomobilski industriji.


Novi izzivi za novi TVR

Kar precej se je spremenila ‘pokrajina’ zmogljivejših športnih avtomobilov od leta 2006, ko je TVR prenehal obstajati. Jaguar je recimo napravil model F-Type, dvoseda s spredaj nameščenim motorjem v izvedbah kupe in roadster. Potem je tukaj še Aston Martin s svojim V8 Vantage, prav tako dvosedom s spredaj nameščenim motorjem, ki je takrat, ko je zadnji TVR pod vodstvom Nikolaja Smolenskega zapustil tovarno v Blackpoolu, komaj pričel svoje življenje. Medtem se je V8 Vantage dostojno postaral in kmalu ga bo zamenjal povsem novi model.

In ja, tukaj je še Porsche, najljubši ‘sovražnik’ TVR-ja v dobi Petra Wheelerja. Čeprav je 911 sedaj prisilno polnjen, večji in težji kot pred desetimi leti, je njegova priljubljenost ostala enaka. In da ne pozabim omeniti Caymana. No, štirivaljnik z oznako S bo imel z novim Griffithom najbrž nekaj težav, a atmosferski šestvaljnik GT4 in novi Boxter Spyder, predviden za drugo leto, bi lahko Griffithu nekoliko zagrenila življenje. Kakor koli že, vsekakor je vrnitev TVR-ja odlična novica. A pravi izzivi se sedaj komaj začenjajo.

Preberite tudi
Audi dodaja limuzinsko trojko