4kolesa
The new BMW X4 xDrive M40d

Za X3 prihaja še – X4

Nov dan, nov SUV oziroma SAC, kot ga označujejo pri BMW-ju. X4 že štiri leta po predstavitvi prve generacije v drugo, zdaj tudi z dvema M Performance različicama

Novi X4 sledi enakemu receptu kot njegov uspešen predhodnik. Sloni na zadnji generaciji modela X3, s katerim si deli večino pogonskih možnosti, obliko sprednjega dela in notranjost. V svoji niši, ki so jo izumili prav pri BMW-ju, pa se med bavarskimi “kupejevskimi” SUV-ji vmešča med modela X2 in X6.

Sprednji del je torej podoben X3, silhueta v primerjavi s predhodnikom ostaja na videz nespremenjena. Novi model je sicer daljši (+ 81 mm) in širši (+ 37 mm) z daljšo medosno razdaljo (+ 54 mm). Zadaj pa je BMW prvič uporabil novo obliko žarometov, ki jih bomo lahko videli tudi na prihajajočem kupeju serije 8 in modelu Z4.

Na voljo bo šest motornih različic od 135 do 265 kW, po tri bencinske in dizelske, vse pa bodo moč na cesto prenašale s pomočjo štirikolesnega pogona xDrive. M40i bo najmočnejša možnost s trilitrskim prisilno polnjenim vrstnim šestvaljnikom. 265 kW in 500 Nm največjega navora bo dovolj za 4,8 sekunde do 100 km/h. Druga M Performance različica je dizelska. Prisilno polnjeni vrstni šestvaljnik v M40d zmore 240 kW in 680 Nm največjega navora, do 100 km/h pa potrebuje 4,9 sekunde. Slednji navdušuje tudi s porabo goriva, ki naj bi v kombiniranem ciklu znašala med 6,4 in 6,6 l/100 km. M Performance sicer pomeni tudi serijski aktiven izpušni sistem, večje zavore, doplačljivo M Performance prilagodljivo vzmetenje in volanski mehanizem, M Sport diferencial ter vrsto sladkorčkov iz BMW-jevega M nabora, znotraj in zunaj. Kasneje bodo dodali še en dizelski šestvaljnik ter polnokrvno M različico – X4 M.

Čeprav pri Evo magazinu raje prisegamo na kombijevske različice dinamično odličnejših limuzin, pa ne gre zanikati, da določeni predstavniki v razredu SUV-ov oziroma SAC-jev (Sports Activity Coupe), kot X4 označujejo pri BMW-ju, vedno bolje zadovoljujejo tudi tiste, ki jim vožnja pomeni strast.

Preberite si test Alfa Romeo Stelvio 2,0 Turbo 280 Q4

Preberite tudi
Kdaj bo na sporedu oddaja Slovenski avto leta 2020?